Innan en golvslipning

En golvslipning kan vara både rolig och ibland helt nödvändig. Åtminstone är det roligt efteråt, när trägolven ser ut som nya igen. Oavsett om man ska anlita en firma för sin golvslipning, eller om man ska göra den själv, är det en ganska stor investering. 

Gör man det själv är det främst en fråga om investering av tid, medan det snarare handlar om pengar om man ska anlita en hantverkare. Med det sagt är det givetvis inte gratis att göra det själv heller, då hyra av maskin, sandpapper och andra material kostar. Huvudsaken är att slipningen blir rätt gjord och att resultatet blir som du har tänkt dig. 

Ha framförhållning

Se till att sätta dig ner och planera golvslipningen. Ska du anlita en firma för jobbet, eller göra det själv? Vilka rum ska slipas? Behöver du förvara möblerna någonstans medan? Det sistnämnda kan bli ett problem, inte minst om man bor i en större stad centralt, till exempel Vasastan eller Kungsholmen i Stockholm. Förråd är dyra att hyra i storstäderna, vilket kan krävas om golvslipningen är en del av en större renovering. 

Det är även bra att lägga upp en budget för slipningen. Om du ska anlita en firma kommer du veta efter en offert vad det kommer att kosta. Ska du däremot göra det själv kan det löna sig att prisjämföra uthyrningsföretag och byggvaruhus. 

Fråga vänner och bekanta

Innan du anlitar en firma eller sätter igång med golvslipningen kan du fråga vänner och bekanta för att få lite tips. Till exempel: 

  • Har de tips på någon firma? Det säger sig självt, men det bästa är naturligtvis att fråga bekanta i sitt närområde. Bor du till exempel i Vasastan är det också i Vasastan du bör leta. Bekanta i andra delar av landet kanske inte är till särskilt stor hjälp.
  • Blev resultatet som förväntat? Om du har någon bekant som nyligen låtit en golvslipning genomföras kan du fråga vidare om firman. Om resultatet blev som förväntat finns en god chans att du upplever samma sak. Fråga även vad som gick bra, och om något gick lite mindre bra. 

Var specifik i din uppdragsbeskrivning

När du ber om offerter är det viktigt att vara tydlig i din uppdragsbeskrivning. Bor du i en sekelskifteslägenhet utan hiss i till exempel Vasastan? I sådana fall kan det vara bra att berätta det – golvslipmaskiner är nämligen tunga. Sedan bör du givetvis vara precis om kvadratmeter och hur många rum som ska slipas. Läs mer om golvslipning på: golvslipningvasastan.se.

20 Feb 2018