Begagnade kontorsmöbler bra för miljön

Att köpa begagnade kontorsmöbler kommer kontorsstolmed många fördelar. En av de större fördelarna är givetvis att det är billigare än att köpa in nya. Samtidigt gör du också miljön en tjänst när du köper in nya kontorsmöbler. Tillverkningen av kontorsmöblerna, framförallt plasten, gör stor skada på miljön. Har du många anställda, och därmed köper in ett stort antal kontorsmöbler, har du gjort vår planet en stor tjänst.

Begagnat sparar på både plånboken och miljön

Vid en omorganisation, en renovering, eller andra situationer där nya möbler behövs köpas in, blir det ofta en ganska stor kostnad. Genom att handla begagnat sparar du inte bara på plånboken – utan också på miljön. Varje gång en ny möbel framställs tär det mycket på miljön. Materialen ska tillverkas och fraktas, ofta i tunga lastbilar eller andra fordon som har en stor miljöpåverkan. Möblerna ska sedan fraktas till återförsäljare, även där i tunga fordon som inte är särskilt snälla mot klimatet.

Genom att handla begagnade kontorsmöbler kan du hoppa över flera länkar i den här kedjan. Istället för att nya möbler ska tillverkas och fraktas, kan de gamla möblerna helt enkelt fraktas från det ena kontoret till den andra. Snällt mot miljön – snällt mot plånboken! Att handla begagnat och konsumera mindre är en trend som ständigt går uppåt. Allt fler och fler svenskar anger idag klimatet som främsta skäl till handla begagnat istället för nyproducerat.

Begagnat kan vara mer eller mindre miljövänligt

Även om det redan är mer miljövänligt att handla begagnat, kan man vara mer miljövänlig genom att köpa begagnade kontorsmöbler som är tillverkade på ett schysst sätt. Det finns nämligen en hel del olika kontorsmöbler som är miljömärkta, och då är det ofta den nordiska miljömärkningen Svanen det är fråga om.

Något annat som är bra att ta reda på är vilka träslag, om några, möbeln består av. Många kontorsmöbler är nämligen tillverkade av tropiska träslag, vilket bidrar till skövlingen av världens regnskogar. Innan du handlar dna kontorsmöbler, kan det vara bra att kolla om träslaget kommer från skogsbruk som tar hänsyn till miljön.

Lär dig att sköta om möblerna

Går en kontorsmöbel sönder lite grand, är det bäst för miljön att man lagar den, snarare än att köpa en ny. Ta reda på så mycket som möjligt om möbeln. På så vis vet du hur du kan reparera dem ifall något blir trasigt. Tänk även på underhållet. Bra underhåll förebygger framtida bristningar i möbelns material.

Kort sagt finns det mycket man kan göra för att bidra till ett bättre klimat. Att handla begagnade kontorsmöbler, och möbler i allmänhet, är bara en sak man kan göra.

Välkommen

Här kan du finna tips kring lokaler av olika slag, bland annat affärslokaler, industrilokaler och lagerlokaler. Vad du kan använda dem till, hur du sköter om dem på bästa vis, med städning tex - och mycket annat. 

Vi begränsar oss inte till Helsingborg utan skriver om allt som har med lokaler att göra - i hela landet! 

16 Dec 2016