Så väljer man material till kontorsgolvet

Är det dags att renovera ert kontor? Att anpassa lokalerna efter era behov och kanske även lägga in ett nytt golv? Då ska ni se till att välja ett golv som både är säkert och är lätt att hålla rent.

När man renoverar eller bygger nya kontorslokaler så måste man tänka på säkerhet och hälsa. En arbetsmiljö som både är estetiskt tilltalande och ren är bra för de anställdas välbefinnande. En miljö med bra materialval och golv som enkelt går att hålla rena är därför viktigt då smuts och damm lätt kan orsaka allergier med symptom som huvudvärk, snuva, andningssvårigheter och trötthet. Helst ska materialen också minska buller då en arbetsmiljö med mycket störande ljud inte heller är bra. Dessutom bör ett kontorsgolv vara behagligt att gå och stå på och får absolut inte vara av ett material som man lätt kan halka eller ramla på.

Viktigt att förhindra olyckor

När man väljer kontorsgolv ska man tänka på att det behöver vara både fast och stabilt, och nära även ha en lagom svikt. Ytan får får inte vara glatt så att man lätt halkar, och golven måste gå att rengöra enkelt. Man bör också undvika farliga upphöjningar eller lutningar för att förhindra att olyckor sker. Att välja ett golvmaterial som enkelt kan förnyas eller bytas när eventuella skador uppstår kan vara en god idé. I ett öppet kontorslandskap kan det vara bra med ett ljuddämpande textilt golv. Ett textilgolv av bra kvalitet binder dessutom damm och motverkar allergi, men det gäller att inte slarva med städningen - annars får det motsatt effekt.

Det ska vara lätt att rengöra

De golvmaterial som man väljer till ett kontor bör även väljas utefter hur de olika rummen nyttjas. En reception som ofta utsätts för både fukt och grus genom smutsiga skor kan passa bra med ett golv gjort av klinkers eller natursten som klarar slitage och är lätt att göra rent. Trä kan passa som golvmaterial på ett kontor då det ger ett varmt och ombonat intryck samt är behagligt att både gå och stå på.

Det kan vara svårt att välja lämpliga golv till sina lokaler, men en golvfirma specialiserad på kontorsgolv brukar kunna ge goda råd och vet vad som fungerar i olika verksamheter. De brukar komma ut på ett kostnadsfritt besök för att först besiktiga lokalen och komma med olika materialförslag innan de lämnar en offert.

21 Sep 2020