Så hittar du lediga kontor i Göteborg

Generellt är det mycket svårt att hitta centrala kontorsplatser i storstäder runt om i Sverige. De få platser som finns tillgängliga på den öppna hyresmarknaden är även mycket dyra. Men som företagare bör man söka brett och se efter olika lösningar för att därigenom hitta en lösning som passar - både praktiskt, ekonomiskt och geografiskt. De som söker efter lediga kontor i Göteborg kan exempelvis söka efter följande:

”Betala på timme” – I Stockholm och Göteborg finns idag företag som hyr ut kontorsplatser per timme/dag. Detta är inte minst ett flexibelt sätt för företagare att få tillgång till kontor de få dagar de har detta behov. Flera företagare är främst ute på kundbesök eller sköter sina arbeten hemifrån. När de sedan behöver en, eller ett par dagar, på ett kontor kan detta bokas hos dessa företag. Fördelen är att man inte behöver betala månadshyra för ett kontor som inte utnyttjas varje dag.

”Tomma” lokaler – Det finns mycket få lediga kontor i centrala Göteborg. Men samtidigt bör man fundera på vad man lägger in i ordet ”kontor”. De flesta har sitt kontor i en väska som rymmer en laptop, lite papper och ett minne. Då behövs inte ett stort kontor med hyllor, tavlor och möjlighet att ta emot gäster. Det handlar snarare om att hitta en tyst och lugn plats att vara på under arbetstimmarna. En plats som även gärna får ha tillgång till skrivare, wi-fi och lunchrum.

Ett par kyrkor, över hela landet, har sett detta behov och möter det genom att hyra ut delar av deras lokaler under vissa tider/dagar. Den kyrkliga verksamheten är ju mest aktiv på kvällar och helger medan de som har behov av kontorsplats främst har det på vardagarna och dagtid.

Även andra organisationer och föreningar har sett möjligheten till extra inkomst genom att hyra ut tomma mindre lokaler under vissa tider på dygnet. Som företagare i Göteborg kan man därmed kontakta kyrkor, idrottsföreningar och andra som främst har aktiviteter kvällstid.

Kontorslandskap – Allt fler företag i Göteborg (och i andra städer där kontorsbristen är stor) har upptäckt synergieffekten som uppstår när flera företag samsas inom samma kontorslandskap. Det handlar inte bara om att få ner kostnaden genom att dela på lokalkostnaden utan att skapa snabba och smidiga samarbeten. Hos en webbyrå kan det exempelvis sitta en grafiker, en skribent, en som arbetar med SEO osv. De har sina egna kunder men kan snabbt samarbeta om så behövs. Därmed skapar de fler kunder för varandra. Företagare som inte har hittat en ledig kontorsplats kan därmed söka företag inom liknande bransch och fråga om de har kontorsplatser kvar. Med tanke på den vinst som kan ske gällande nya kunder kan de ibland vara beredda att ”tränga ihop sig” i ett redan fullt kontor.

22 Aug 2017