Kontorsbelysning på företaget i Stockholm

Hur viktigt är det med belysning på kontoret? Mycket viktigt, anser de flesta. Men vad är det som gör belysningen så viktig, förutom att det kan skapa en hemtrevlig atmosfär eller ge bra sikt?

Det lilla kontoret i Stockholm hade länge haft problem med hög sjukfrånvaro. Vanligast var inte förkylning utan huvudvärk. Åtgärder hade vidtagits utan några större resultat. De hade några år tidigare investerat i kontorsmöbler och tangentbord med rullmus och handledsstöd. Dessutom hade varje anställd ett enklare rörelseschema som dök upp på skärmen två gånger om dagen och som skulle följas av alla. Chefen stod villrådig inför problemet och tog in en ergonom för att se över arbetsplatsen igen.

Stockholmsföretaget saknade bra belysning

Ergonomen behövde inte tillbringa lång stund på kontoret innan hon visste svaret på deras problem. Hon kallade det uppenbart, trots att ingen sett det. Kontoret var mysigt och hade en nedtonad tyst atmosfär för att kunder skulle känna sig som hemma.

Hon började med att fråga var de hade ljusknappen och fick svaret att de hade de små lamporna vid skrivborden och de väggfasta frostade lamporna. Det enda övriga ljuset var städbelysningen.

“Inte konstigt att ni alla har ont i huvudet. Här är alldeles för mörkt. Nu måste ni anstränga era ögon hela tiden för att se, plus att skärmens ljus blir skarpt. Förutom trötta ögon leder det till spända nackar och axlar.”

Efter chefens möte med ergonomen beställdes nya lampor som skulle placeras enligt konstens alla regler. Sedan började sjukfrånvaron strax sjunka igen. Mer om kontorsbelysning på denna hemsida: https://www.kontorsbelysningstockholm.se/

8 Nov 2021