Att bilda bostadsrätt

Många som bor i hyresrätt har drömmar om att äga sin egen bostad. Det kan visserligen finnas fördelar med att vara hyresgäst också, men det finns många som anser att en bostadsrätt är bättre att bo i. Att kunna investera i sin bostad, eventuellt sälja framöver samt få ner månadskostnaderna är något som lockar många till att bilda bostadsrätt. Som hyresgäst har man inte samma möjligheter att påverka sitt boende och månadskostnaderna.

En annan fördel med att ombilda till bostadsrätt är att bostadsrättsföreningen inte har något vinstintresse. Det här kan ställas i relation till din hyresvärd, som behöver en viss marginal för att kunna driva sin verksamhet. En bostadsrättsförening kan alltid se till de boendes bästa och investera pengarna därefter. Det finns ingen som tar en bit av kakan för att gå med vinst, helt enkelt.

Fördelar med att bilda bostadsrätt

Kort om fördelarna med bilda bostadsrätt nämndes i inledningen av den här texten. Fler fördelar är bland annat dessa 

  • Möjligheten att starta en bostadskarriär. Genom att sälja och köpa bostäder kan du enkelt anpassa ditt boende efter din livssituation. Som hyresgäst är det betydligt svårare att göra detta.
  • Du kan påverka. Som hyresgäst har du inte lika stora möjligheter att påverka boendet, jämfört hur det är med att vara bostadsrättsinnehavare. Det du kan påverka är bland annat kostnader för boendet, miljön och vilken standard ditt boende ska ha.
  • Du kan höja värdet. Genom renoveringar och andra lönsamma investeringar kan du höja värdet på din bostad. När det är dags för att sälja har du säkerligen fått tillbaka dina pengar – med god marginal – på de investeringar du har lagt. Givetvis går det dock inte att investera i vad som helst och räkna med att få pengarna tillbaka, eller till och med göra vinst på det.

Hur går det till?

Den som vill bilda bostadsrätt gör rätt i att börja med att kolla av intresset. Det här kan göras genom att helt enkelt knacka på hos grannarna och se om de är intresserade av att bilda bostadsrätt. Ett annat sätt är att helt enkelt skicka mail (om du har allas adresser) eller, om det är en större fastighet, skriva ut en enkät och dela ut i alla brevlådor. Ett annat alternativ är att kalla till ett informationsmöte.

Vilket tillvägagångssätt som är bäst vet du bäst själv. I mindre fastigheter kanske det fungerar att knacka på hos grannarna, medan det i större fastigheter kanske är bättre att kalla till ett informationsmöte.

Lycka till!

9 Sep 2017